vesityökorttikoulutus

KOULUTUS

Teollisuuden ja elintarviketuotannon vesikoulutukset

Teollisuuslaitokset voivat olla isoja vedenkäyttäjiä ja tarvittavalle vedenlaadulle saattaa olla erityisiä kriteerejä, jotka eroavat perinteisen asutuksen käyttöön tuotettavan talousveden ominaisuuksista. Myös jätevesien osalta teollisuudella on omat haasteensa. Tiiviissä yhteistyössä elintarviketeollisuuden kanssa toimii alkutuottajia, joille käytettävän talousveden laatu on myös olennainen asia.

Järjestämme teollisuuden, elintarviketuotannon sekä alkutuotannon tarpeisiin eriaiheisia vesikoulutuksia. Koulutuksia järjestetään yleisinä verkkokoulutuksina, mutta asiakkaan tarpeen mukaan myös tilattuina ryhmäkursseina, jotka voidaan järjestää asiakkaan omissa tiloissa haluttuna ajankohtana. Tietyissä tapauksissa teollisuuden tarpeisiin saattaa löytyä hyödyllisiä koulutuksia erikoisvesijärjestelmien koulutusten puolelta, jos esimerkiksi teollisuusyksikön tarve liittyy ultrapuhtaaseen veteen tai tietyn parametrin kriittiseen esiintymiseen.

Koulutuskalenteri

Vk PvmKurssi nro Kurssialue Luentopaikka
Teollisuuden vesikoulutus - Ryhmäkurssit Koko Suomi Toteutamme useita Teollisuuden vesikoulutuksia myös yrityskohtaisina ryhmäkurssina. Tiedustele lisää, koulutus@puhdasvesi.fi

Kurssisisältöjen kuvaukset

Teollisuuden vedenhankinta ja muuttunut vesihuoltolainsäädäntö (1 pv)

Talousvedelle laissa asetetut vaatimukset ja suositukset eivät aina kohtaa teollisuuden käyttöveden laatukriteeristön kanssa. Teollisuuden prosesseille saattaa aiheutua suuriakin ongelmia, jos käyttöveden laatu ei ole kohdallaan. Mitä teollisuus voi vaatia vesijohtovedeltä ja miten asioihin voidaan vaikuttaa.

Vesihuoltolain ja vuonna 2021 voimaan astuneen juomavesidirektiivin velvoitteiden soveltaminen teollisuuden saralle ei ole yksiselitteistä. Uudistetun vesihuoltolainsäädännön sekä juomavesidirektiivin voimaantulo vaikuttavat oleellisesti myös teollisuuden vedenhankintaan ja talousvettä toimittavien laitosten kanssa tehtäviin tukkuvesisopimuksiin.

Koulutus antaa lisätietoa ja hyviä työkaluja teollisuuden vesiasioihin liittyen.

Tukkuvesisopimukset ja niiden merkitys (1 pv)

Vesihuoltolaisäädännön suoran soveltamisen ulkopuolelle jäävät muut toimijat kuin asutus ja asutuksen kaltainen yhdyskuntarakenne.

Teollisuuslaitokset eivät useinkaan veden ja jäteveden määrällisen ja/tai laadullisen tarpeen vuoksi ole asutukseen verrattavia vesihuoltolaitoksen asiakkaita. Tällöin ainoa oikea tapa varmistaa vedenhankinnan ja jätevesien toimittamisen ehdot ja vastuut on laatia vesihuoltolaitoksen kanssa tukkuvesisopimus. Siinä sovitaan kaikista teollisuuslaitokselle tärkeistä vesiasioista, sisältäen vastuukysymykset ja mahdollisesti tarvittavien teknisten lisälaitteiden hankinnasta ja ylläpidosta. Kuka vastaa teollisuuslaitokselle tärkeiden parametrien kuten sameuden seurannasta ja miten hoidetaan mahdollisten vedenkulutuspiikkien haittavaikutusten estäminen.

Koulutus antaa hyvät valmiudet tukkuvesisopimusneuvotteluihin, sekä tukkuvesisopimuksen laadintaan tai päivitykseen.

Maatilan vesihuollon varmistaminen (0,5 pv)

Maito- ja karjatiloilla hyvälaatuinen talousvesi ja jatkuva vedensaanti ovat elintärkeitä asioita. Tiloilla käytetään huomattavia määriä vettä ja sitä on oltava keskeytyksettä saatavilla. Vedenjakelussa tapahtuvat katkokset aiheuttavat mittavia ongelmia.

Osa tiloista on liittynyt vesihuoltolaitoksen tai vesiosuuskunnan talousvesiverkostoon ja osalla on omat kaivot käytössä.

Lisäksi vedenlaadulla saattaa olla yllättäviäkin merkityksiä esimerkiksi karjan terveyteen, tuotannon laatuun ja hygieenisyyteen. Koulutuksessa käydään läpi tärkeimmät asiat jotka tilallisten tulisi omasta vesihuollostaan ja vedenlaadustaan tietää ja huomioida. Lisäksi käydään läpi häiriötilanteisiin varautumista sekä vesihuoltolaitoksen/vesiosuuskuntien velvollisuuksia asiakkaitaan kohtaan eli rajapinta mistä asioita tilojen on itse vastattava ja mistä vastaa palvelun tuottaja. Alkutuottajan on yleensä perusteltua tehdä erillissopimus talousvettä toimittavan laitoksen kanssa esimerkiksi mahdollisista korvauskäytännöistä sekä väliaikaisen veden jakelun tuottamisesta.

Koulutus antaa tiloille valmiuden varmistaa oman vesihuoltonsa toimivuus.